WYSZUKIWARKA

 
wpisz szukaną frazę i wybierz obszar poszukiwańSzukaj w:               
Blue 3 new 2022SekretyRegion new

Informacje

Uczta szubrawców

Uczta szubrawców

Historia żywnościowych przekrętów
Kategorie:

Cena katalogowa: 49.90 zł
Cena promocyjna: 37.43 zł

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.

Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia.

W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastrofizyka. Ale także o tym, w jaki sposób – często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał – stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją.

 

A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!


Szczegóły książki:
Ilość stron:280
Format:165 x 235
Oprawa:miękka
ISBN:978-83-7729-699-8
EAN:9788377296998
Waga:460 g
Fragment ksiązki (pdf):Zobacz fragment książki

Książki o podobnej tematyce:

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Autorki Łódzkiej kuchni czterech kultur zapraszają na kolejną ...
49.90 zł
37.43 zł

Andrzej Fiedoruk
Sekrety jedzenia

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich ...
54.90 zł
41.18 zł

Maria Gruszecka
366 obiadów

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!  To nie czcze słowa – książka, którą właś...
49.90 zł
37.43 zł



Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:

Lucjan Moros
Made in Poznań

Bądź jak: Agromet, Amino, Centra, Goplana, Herbapol, Koziołki, Kruk, Modena, Poznańska Wytwórnia Papierosów, Browar Poznań, Pollena-Lechia, Powogaz, Przemysławka, Społem, Stomil, Tarpan, ...
59.90 zł
44.93 zł

Maria Gruszecka
366 obiadów

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!  To nie czcze słowa – książka, którą właś...
49.90 zł
37.43 zł

Przemysław Dominas
Centralna Kolej Transandyjska Callao – Lima – La Oroya, dzieło polskiego inżyniera Ernesta Malinowskiego

Książka została uhonorowana nagrodą Rektora Politechniki Warszawskiej dla najlepszej publikacji akademickiej w dziedzinie nauk technicznych, w konkursie Academia 2023.   Książka otrzymała wyróżnienie za ...
119.90 zł
89.93 zł

Nakład wyczerpany
Konrad Niklewicz
Fabrykacya win owocowych i miodów

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w ...
19.90 zł
14.93 zł

Mieczysław Orłowicz
Przewodnik po Europie - Europa środkowa i wschodnia (reprint z 1914 roku)

Przewodnik po Europie dra Mieczysława Orłowicza jest jednym z najciekawszych wydawnictw turystycznych wydanych w języku polskim na początku XX wieku. Niniejszy tom prezentuje środkowo-wschodnią część naszego ...
59.90 zł
44.93 zł

Nakład wyczerpany
×

Proszę się zalogować.

email:
hasło:

Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu.


Nie pamiętasz hasła?
Nie masz jeszcze konta?