Informacje
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures
Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka prezentuje przepisy na ponad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów przez najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter.
Ilość stron: | 96 |
Format: | 205 x 270 |
Oprawa: | twarda |
ISBN: | 978-83-7729-289-1 |
EAN: | 9788377292891 |
Waga: | 660 g |
Fragment ksiązki (pdf): | Zobacz fragment książki |
Książki o podobnej tematyce:
Fabrykacya win owocowych i miodów
Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem...
14.93 zł
Browary Łodzi i regionu
Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świ...
59.93 zł
Łódź - 99 miejsc
Zachęcamy do odkrycia 99 najciekawszych miejsc Łodzi! Niezwykłe zdjęcia Rafała Tomczyka ukazują potencjał Łodzi skrywany wśród zat...
44.93 zł
Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łó...
74.93 zł

Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine
Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
37.43 zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine
Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
37.43 zł
Lorneta z meduzą
Polacy nie jedzą. Polacy „zakanszają” – mówi Jerzy Krzywik Kaźmierczyk i zabiera nas w barwną podróż po dawnyc...
29.93 zł
Litzmannstadt-Getto. Ślady. Przewodnik po przeszłości.
Autorka oprowadza czytelników po terenie zamkniętej dzielnicy. Każdy rozdział dotyczy innego fragmentu łódzkiego getta -ulicy, in...
22.43 zł
Łódź - 99 miejsc
Zachęcamy do odkrycia 99 najciekawszych miejsc Łodzi! Niezwykłe zdjęcia Rafała Tomczyka ukazują potencjał Łodzi skrywany wśród zat...
44.93 zł
Bałuty - legenda i rzeczywistość
Książka przygotowana w ramach projektu Muzeum Miasta Łodzi. Bałuty – miejsce wręcz legendarne i znane nie tylko łodzianom. Nie...
22.43 zł
Proszę się zalogować.
email: | |
hasło: | |
Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu. | |
Nie pamiętasz hasła? | |
Nie masz jeszcze konta? |