Informacje
Fabrykacya win owocowych i miodów
Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych.
Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z:
- jagód,
- malin,
- porzeczek,
- agrestu,
- wiśni,
- tarki (tarniny),
- głogu,
- berberysu,
- rabarbaru,
- liści winogron,
- soku z brzozy.
Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce:
rozynki - suszone winogrona,
1 kwarta - ok. 0,95 litra,
1 funt - ok. 0,4 kg.
Ilość stron: | 100 |
Format: | 125 x 165 mm |
Oprawa: | miękka |
ISBN: | 978-83-7415-077-7, 978-83-61253-12-9 |
EAN: | 9788374150774, 9788361253129 |
Waga: | 90 g |
Spis treści (txt): | Zobacz spis treści |
Fragment ksiązki (pdf): | Zobacz fragment książki |
Książki o podobnej tematyce:
Browary Łodzi i regionu
Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świ...
59.93 zł
Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łó...
74.93 zł

Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine
Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
37.43 zł
Alkoholowe dzieje świata
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego u...
37.43 zł
Sekrety jedzenia
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antyczn...
41.18 zł
Polska wódka
Wódka to nieodłączny element polskiej kultury, składnik naszej narodowej tożsamości. Bez względu na to, czy po nią sięgamy, czy nie,...
37.43 zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:
366 obiadów
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książk...
37.43 zł
Tramwaje w Polsce
Książka Tramwaje w Polsce przedstawia historię, rozwój, najważniejsze aspekty techniczne – taborowe i infrastrukturalne – ws...
89.93 zł
Lorneta z meduzą
Polacy nie jedzą. Polacy „zakanszają” – mówi Jerzy Krzywik Kaźmierczyk i zabiera nas w barwną podróż po dawnyc...
29.93 zł
Sekrety polskich kolei
„Masz w głowie olej, to idź na kolej” mówiono w Polsce w czasach PRL i to właśnie wtedy PKP przeżywały okres swojego najwi...
41.18 zł
Koleje miejskie i regionalne w Polsce
Coraz większe znaczenie na mapie komunikacyjnej kraju odgrywa transport kolejowy. Maciej Kruszyna w niniejszej publikacji opisał aż 28 system&oa...
52.43 zł

Proszę się zalogować.
email: | |
hasło: | |
Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu. | |
Nie pamiętasz hasła? | |
Nie masz jeszcze konta? |