Mirosław Jaskulski Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 roku Spis treści 1. GASTRONOMIA W OKRESIE PRZEDROZBIOROWYM........................ 11 Karczma....................................................... 12 Kuchnia staropolska........................................... 14 W oberży...................................................... 18 Dawne łódzkie karczmy......................................... 19 2. SZYNKARSTWO ŁÓDZKIE W PIERWSZEJ POŁOWIE XIX WIEKU............. 23 Szynki piwa i wódki........................................... 24 Pierwszy restaurator Łodzi przemysłowej....................... 30 Szynkarze..................................................... 34 Domy zajezdne, gościńce....................................... 40 3. GASTRONOMIA ŁÓDZKA NA PRZEŁOMIE XIX I XX WIEKU................ 43 Monopol państwowy............................................. 44 „Przemysł traktierniczy”...................................... 50 Restauracje, szynki wódki i inne lokale gastronomiczne........ 62 Bawarie i piwiarnie........................................... 107 Cukiernie i kawiarnie......................................... 113 Bary.......................................................... 140 Mleczarnie.................................................... 145 Bufety i inne drobne punkty gastronomiczne.................... 153 Garkuchnie, tanie kuchnie, herbaciarnie....................... 159 Obiady domowe................................................. 170 Kuchnie narodowe.............................................. 172 Śniadania, obiady, kolacje.................................... 176 Obsługa klienta............................................... 191 Wyposażenie lokali............................................ 195 Przy dźwiękach muzyki......................................... 199 ZAKOŃCZENIE...................................................... 207 BIBLIOGRAFIA..................................................... 217 INDEKS NAZWISK................................................... 219 INDEKS ULIC...................................................... 227